— In de hoek van het mooie Utrechtse Geertekerkhof vinden we een 19e eeuwse school. Boven de voordeur kunnen we lezen: “School No 1 der Nederlandse Hervormde Gemeente”. Het was ooit een kleuter- en lagere school, bekent als ‘Nederlands Hervormde Diaconieschool’ (= armenschool). Tegenwoordig is het een ateliercomplex voor beeldend kunstenaars en andere creatieven. —
Het drie verdiepingen tellende pand wordt momenteel gerestaureerd en daar is het ook wel heel erg aan toe. Onder supervisie van hoofdaannemer Mulder Schilders (onderdeel van Hemubo) neemt MMBS deel aan de restauratie van de buitenschil. De restauratie betreft de gevel aan de voorkant als ook de achterkant. Een achterkant die niet recht is, maar die rondom een binnenplaats loopt plus zijvleugels. Alles samen een enorme oppervlakte.
MMBS draagt zorg voor het verbeteren van de conditie van het metselwerk en voegen. Bijvoorbeeld worden de scheuren in het metselwerk uit- en ingetand. Verder worden alle voegen uitgeslepen. Waarna de muren worden gereinigd met warm water en gepaste druk, zodat de patinalaag intact blijft. Na dit alles is het tijd om opnieuw te gaan invoegen.
Snijwerk – monnikenwerk. — De keuze is gevallen op het aanbrengen van een snijvoeg (en niet een knipvoeg), zodat voeg en steen met elkaar in balans blijven. Een snijvoeg steekt niet veel verder uit dan de steen. De voeg bestaat uit een gedeelte wat naar voren komt en een dieper gedeelte, waardoor een beaccentueerde lijn ontstaat. Restaurateur Albert Aarts van MMBS legt uit dat een muur van een ouder pand een organisch geheel is van stenen die onderling anders zijn, geen enkele steen is hetzelfde. Met het bepalen van de lijn kijkt de voeger naar het gemiddelde van de tussenruimtes. Hierdoor komt er een bepaalde rust en richting in het geheel, terwijl de stenen toch in hun karakter gerespecteerd worden.
Op maat gemengd. — Het voegen gebeurt met een handgemengde kalkmortel. Zo kan men de kleur bepalen, daarnaast is elke soort steen anders qua vochtopname en verdamping. Enerzijds moet de mortel goed hard worden, anderzijds mag hij niet te snel hard worden, zodat de voeger tijd krijgt om te snijden.